KLJUČNA JE INTEGRACIJA U DRUŠTVO: / 'Prihvat izbjeglica dugoročno je isplativ'

Image
Foto: PIXSELL, Marko Mrkonjić
31.10.2015.
19:24
PIXSELL, Marko Mrkonjić
VOYO logo

"Izbjeglice ne smijemo promatrati kao krizu, već kao izazov koji na duže razdoblje zahtijeva održivo rješenje", poručila je Gottstein na tribini koja je u subotu u organizaciji ORaH-a održana u Europskom domu. Rekla je kako su poučeni iskustvom iz 1990-tih godina kada su u Njemačku dolazile izbjeglice iz Hrvatske i BiH shvatili važnost integracije te prije svega učenja jezika kako bi se izbjeglice na temelju vlastitih stručnih kvalifikacija mogli uključiti u društvo i tržište rada.

Hrvatska nije adekvatno koristila mehanizme i sredstva EU

Istaknula je da je prihvat i integracija izbjeglica u početku popriličan trošak ali je dugoročno ekonomski i društeno isplativ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ORaH-ov zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec upozorio je kako Hrvatska nije adekvatno koristila mehanizme i sredstva EU pri rješavanju nastalih izazova. Naglasio je kako je svaka država članica Europske unije potpisnica Ženevske konvencije o statusu izbjeglica prema kojoj smo i kao društvo odgovorni pomoći unesrećenim ljudima pri traženju sigurnog utočišta, a uz humanitaran pogled prema krizi potrebno je, kazao je, osigurati i odgovarajuću integraciju izbjeglica koja među ostalim podrazumijeva obrazovanje i učenje jezika.

Glasnogovornik ORaH-a Dean Šarčević ocijenio je da hrvatska vlada nije iskoristila mehanizme Europske unije koji joj stoje na raspolaganju, napomenuvši kako je ORah u kolovozu u otvorenom pismu predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću upozorio na nadolazeću izbjegličku krizu i postavo pitanje spremnosti Hrvatske na taj izazov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo